Вітаю Вас Гість • Реєстрація • Вхід • RSS
Четвер, 18.4.2024
Головна » 2013 » Вересень » 17 » Культура роботи з комп’ютером
10:33
Культура роботи з комп’ютером
Кірпічніков В.Ю. завідувач кабінету
інформаційних технологій навчання
НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області

Сьогодні ми живемо в інформаційному суспільстві і не уявляємо наше життя без комп'ютера. Він замінив нам кіно, театр, живе спілкування з друзями, природою, заняття спортом і багато інших прекрасних речей. Звичайно, є від цього і користь, але від тривалого сидіння за комп'ютером не тільки погіршується зір, болить голова, підвищується тиск, але і псується постава.
Працюючи за комп'ютером ми в основному сидимо в одному положенні протягом тривалого часу. Тривале знаходження в одній і тій же позі, призводить до постійного навантаження на одні групи м'язів і до постійної відсутності навантаження на інші групи м'язів. Якщо постійне навантаження на м'язи, у випадку роботи з комп'ютером, призводить до болі в руках (кисть, зап'ясток), то відсутність навантаження більш згубно впливає на весь організм. Відсутність навантаження на м'язи спини приводить до їх деградації, а оскільки обмін речовин у хребті відбувається за їх допомогою, відповідно він теж порушується, в результаті відбувається деградація (руйнація) міжхребцевих дисків - остеохондроз. Таким чином, всі ці негативні фактори можуть викликати появу грижі міжхребцевого диска, а вона може викликати болі в голові, кінцівках і внутрішніх органах, в залежності від її локалізації. Сколіоз, радикуліт, остеохондроз, грижа - лише мала частина захворювань, основним симптомом яких є біль у спині. З'являються головні болі, ниє поперек, ломить шию. Чим довше ми сидимо в розслабленому стані, тим більше навантаження лягає на міжхребцеві диски.
Більшість лікарів мануальних терапевтів настійно рекомендують досягати оптимального положення тіла людини при роботі за комп'ютером, а саме: спина і шия пряма, ноги стоять на підлозі при прямому куті згину в колінах, кут згину в ліктях теж прямий (90 °).
Цього можна домогтися, розмістивши монітор прямо перед собою, при цьому верхня його точка повинна перебувати прямо перед очима або вище. Стілець повинен мати спинку і підлокітники, а також таку висоту, при якій ноги можуть міцно стояти на підлозі.

Необхідно привчати себе до культури роботи з комп'ютером, простіше попередити ускладнення, ніж його лікувати. Це не тільки правильна поза, а й спроба вести здоровий спосіб життя. Здійснювати довгі піші прогулянки, ходити на роботу і з роботи пішки, по можливості, регулярно плавати. Якщо дістала біль між лопатками - ляжте на живіт, підкладіть долоні під підборіддя начебто дивитеся телевізор, лікті перпендикулярно поверхні, прогніться в грудному відділі - до клацання. Або просто полежіть в такому положенні 2-3 хвилини. Тобто, необхідно регулярно розвантажувати перевантажену спину. 
По можливості, використовувати спецкрісла і подушечки під спину. Це все може допомогти вам зберігати правильно положення при сидінні і вгамувати больовий синдром.
Малорухливий спосіб життя, низьке фізичне навантаження, неправильне харчування і стреси тільки сприяють виникненню болі у хребті, а також її прогресуванню. І, як висновок, правильне харчування людини відіграє велику роль як для всього організму людини так і для хребта. З основних поживних елементів для хребта особливо важливі білки і жири. Джерелами тваринного білка є яйця, молоко, риба. Якісний рослинний білок міститься в таких продуктах, як: насіння, квасоля, горіхи, кукурудза, гречка.
Сучасна людина їсть багато жирів, але, на жаль, ці жири неякісні, вони погіршують стан хребта і організму в цілому. Якісні жирні кислоти можна отримати з таких продуктів, як: волоські горіхи (масло волоського горіха), олія з насіння льону, конопляної олії, жирної морської риби. З мінеральних речовин для хребта передусім необхідні: кальцій, фосфор, магній і марганець. Джерелом кальцію для організму є: твердий сир, печінка, горіхи, сир, свіжі яйця, капуста. Фосфор міститься у висівках, горосі, натуральних сирах та рибі. Досить магнію міститься в насінні соняшнику, сирому шпинаті, огірках. Марганець в організм надходить разом з морськими водоростями, бананами, цибулею, картоплею, нирками тварин.
Для профілактики захворювань спини слід якомога зручніше організувати місце за комп'ютером, як можна частіше міняти позу або вставати з-за комп'ютера і, звичайно ж, по можливості робити гімнастику, займатися спортом і всіляко розвивати м'язи спини. Постарайтеся сидіти не більше 15 хвилин після чого робити невелику розминку і потягування, пройтися по кімнаті і знову сісти.

І найголовніше, це обов'язково потрібно пити воду.
Але ми так влаштовані що не звертаємо увагу на елементарні речі. Не дбаємо про своє здоров'я, залишаємо все на потім. І коли вже прихопить так, що терпіти біль вже неможливо, звертаємося за допомогою до лікарів.

Переглядів: 466 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: